Alice Bah Kuhnke är årets högtidstalare

Växjö Pridevecka går av stapeln den 4-10 maj med en mängd alternativa aktiviteter, och högtidstal av Alice Bah Kuhnke. 

När landshövding Maria Arnholm den fjärde maj inviger årets Pridevecka klipper hon bandet till ett Växjö Pride som ser lite annorlunda ut. Inga stora publika sammankomster kommer att genomföras, istället erbjuder föreningen Växjö Pride och flera lokala aktörer ett digert program med alternativa aktiviteter. Själva invigningen sker, liksom mycket annat i Växjö Prides digitala kanaler.

– I år synliggör vi HBTQ-frågor på andra sätt än vi är vana vid. Vi har fått ihop ett fint program som andas såväl allvar som fest, och som går att genomföra på ett säkert sätt med tanke på rådande läge, säger Markus Emilsson, projektledare för Växjö Pride.

Istället för den traditionella paraden genomförs manifestationen Skokastet. Under Prideveckan finns linor uppspända över den stora entrén mot Linnéparken. För att visa sitt deltagande uppmanas alla som hade tänkt att gå i paraden att kasta upp sina gamla paradkängor eller andra skor för att bygga en himmelsk paradinstallation.

En kan också manifestera sitt engagemang genom Växjö Pride Instaramar. De färgstarka fotoramarna placeras ut i på olika platser i Växjö city. Förbipasserande uppmuntras att ta en bild på sig själv och dela den i sociala medier under #jagtarställning.

Vidare genomför Växjö Pride ett par friluftsaktiviteter där ett litet antal deltagare kan träffas på behörigt avstånd från varandra i friska luften. Växjö Pride Art Walk är en unik konstupplevelse i Fyllerydsskogen, där möjlighet ges att diskutera identitet och gemenskap utifrån verk av Anthony Wagner, Anna Nordström, Hanna Hansdotter och Markus Emilsson. Pride Dog Walkers är precis vad det låter som, en gemensam hundpromenad runt Växjösjön under regnbågsflagg.

Varje år bjuder Växjö Pride in en prominent person för att hålla årets högtidstal. 2020 är inget undantagsår. Växjö Pride är mycket stolta över att presentera Europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke som årets högtidstalare. Liksom invigningstalet sänds högtidstalet digitalt.

Programmet uppdateras kontinuerligt. Följ oss här på webben och på vår Facebooksida för senaste nytt.