Pride House

Under två dagar slår vi upp portarna till Pride House på Växjö konsthall/Det fria ordets hus. Här möts du av ett program fullsmockat med föreläsningar, samtal, scenkonst och andra upptåg. Det är fri entré och självklart dukar vi fram både kaffe och tilltugg.

Pride House är öppet kl. 12.00 – 20.00 tisdag 7 maj och onsdag 8 maj. Entrén hittar du på östra sidan av konsthallen, vid teaterparken.

Passa även på att besöka utställningen Människokonsten – Ur spel på Växjö konsthall.

Tisdag 7 maj

Det får inte existera

Anna Berglund föreläser om unga HBTQI-personers utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck samt omvändelseförsök. Föreläsningen bygger på MUCFs rapport med samma titel.

Tid: kl. 13.00 – 13.45
Arrangör: MUCF
Mer information: “Det får inte existera” | MUCF


Carin Pleininger om Dancing queer queens

Carin Pleininger berättar om den tillfälliga installationen Dancing queer queens som hon skapat i Växjösjön under pride-veckan i samarbete med Växjö kommun.

Tid: kl. 14.00 – 14.45
Arrangör: Växjö Pride
Mer information: Dancing Queer Queens – Växjös officiella upplevelseguide (vaxjo.se)


Kom och snacka gatekeeping med RFSL Kronoberg

Hur queer måste man vara för att vara ’tillräckligt’ queer och vem bestämmer? Kom förbi Pride House, ta en kopp te/kaffe, sitt ner och prata och passa även på att i slutet av träffen ställa eventuella frågor du har om RFSL, och hur du går till väga om du vill bli medlem.

Tid: kl. 15.00 – 15.45
Arrangör: RFSL Kronoberg


Queera boktips

Med hjälp av inbjudna gäster tipsar vi om bra, viktiga och spännande HBTQI-böcker att frossa i när Pride är över. Det blir tips för alla åldrar och i alla genrer. Högt och lågt. Stort som smått. Allvarligt och flamsigt.

Tid: kl. 16.00 – 16.45
Arrangör: Växjö Pride


Träffa Växjö Pride

Vi firar att Växjö Pride är igång med att bjuda på kaffe och tårta! Passa på att träffa delar av Växjö Prides styrelse. Ställ dina frågor till oss, få tips på höjdpunkter under veckan och ta en fika.

Tid: kl. 17.00 – 17.45
Arrangör: Växjö Pride


Klicka på Pride

Klicka på Pride är en sorts speed-dating där du träffar nya, schyssta människor som du klickar med! Vänskapligt, romantiskt eller hittar du en politisk vapendragare? Sitt ner och diskutera våra föreslagna frågor eller prata fritt med nya människor, vi bjuder på lättare fika! Klicka på Pride är öppet för alla, oavsett tillhörighet eller inte på HBTQAI+-spektrat.

Tid: kl. 18.00 – 18.45
Arrangör: Sensus studieförbund och RFSU Växjö


Livemusik-quiz

Kören Vocal Vibrations bjuder in till musikquiz med pride-tema. Spetsa öronen, vässa pennan och gör upp om den prestigefyllda segern.

Tid: kl. 19.00 – 19.45
Arrangör: Vocal Vibrations


Impro Jam

Prova på improvisationsteater.

Tid: kl. 19.30 – 20.30
Arrangör: Teater Stråganoff


Onsdag 8 maj

Utveckling för HBTQI-rättigheter – från Växjö till världen

Modererat samtal med Ulrika Westerlund, styrelseledamot i Regnbågsfonden och representanter från Växjö Pride kring utvecklingen för HBTQI-rättigheter i internationellt och lokalt perspektiv. Vilka milstolpar har avverkats, vad finns kvar att göra och vad är särskilt brännande just nu? Samtalet tar avstamp i Regnbågsfondens arbete för fullständiga mänskliga friheter och demokratiska rättigheter för regnbågspersoner runt om i världen.

Tid: kl. 12.00 – 12.45
Arrangör: Regnbågsfonden och Växjö Pride


Aldrig vill jag gifta mig

Aldrig vill jag gifta mig är en musikföreställning som med utgångspunkt i en uppsjö av nordiska folkvisor och låtar belyser, utmanar och problematiserar samvaro, relationsformer och sociorelationella normer.

Innan alla smäktande romantiska komedier intog populärkulturen fanns en annan nyans och perspektiv på samvaro; humoristisk, varnande och framför allt validerande samt inkluderande av andra relationstyper än heterosexuell tvåsamhet.

Föreställningen framförs av Duon Vingalöf som består av Ronja Grafström (röst & fiol) och Timmy Gasslander (gitarr).

Tid: kl. 13.00 – 13.45
Arrangör: Vingalöf och Växjö Pride


Veckodag dans

Under 45 minuter förvandlas Pride House till ett pulserande dansgolv. Stig ombord och häng med på en resa där vi förflyttar oss mellan rytmer från alla världens hörn. Vi gör mellanlandningar i Sydafrika, Brasilien, Karibien, Västafrika, Storbritannien och Portugal och låter oss översköljas av samtida afrodiasporisk dansmusik. Ett perfekt tillfälle att slipa på stegen inför lördagens crescendo!

Tid: kl. 14.00 – 14.45
Arrangör: Småland Massive


Kom och snacka the split attraction model med RFSL Kronoberg

Vad är the split attraction model och hur kan det synsättet hjälpa oss att få klarhet i hur vi själva känner och förklara vår identitet för andra? Kom förbi Pride House, ta en kopp te/kaffe, sitt ner och prata. Passa även på att i slutet av träffen ställa eventuella frågor du har om RFSL och hur du går till väga om du vill bli medlem.

Tid: kl. 15.00 – 15.45
Arrangör: RFSL Kronoberg


Utfrågning av jämställdhetsminister Paulina Brandberg

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) intervjuas om regeringens arbete med HBTQI-frågor. Vad är på gång framöver och vilka är de viktigaste frågorna att ta tag i just nu?

Tid: kl. 16.00 – 16.45
Arrangör: Växjö Pride


SMP-Ungs intervjubänk

Smålandspostens ungredaktion tar med sin intervjubänk och pratar om fördomar med gäster på bänken.

Tid: kl. 17.00-17.45
Arrangör: Ungredaktionen på Smålandsposten


Black out poetry – uttryck dig fritt och poetiskt

Hur kan censur användas och omvandlas till poesi, vår friaste litteraturform? Gaia Bertolino leder en workshop i Black out poetry, där vi använder redan tryckt text, sparar vissa ord medan andra målas över med svart för att frigöra helt andra berättelser. Kvällen inleds med en föreläsning av Växjös fristadsförfattare, Aslı Ceren Aslan, engagerad i kvinnors och HBTQI-personers rättigheter och med egen erfarenhet av censur och konsekvenserna av att leva i en stat där yttrandefriheten är villkorad.
Varmt välkommen att uttrycka dig poetiskt och fritt! Språk: engelska och svenska.

Tid: kl. 18.00 -19.30
Arrangör: Det fria ordets hus i samarbete med Globala Kronoberg
Mer information: https://www.vaxjo.se/sidor/se-och-gora/kultur-och-noje/det-fria-ordets-hus.html