PROGRAM FÖR PRIDE HOUSE

Palladium förvandlas under två dagar till ett Pride House fullt av kunskap, glitter och allvar. Det blir fullspäckat med programpunkter som föreläsningar, workshops och scenkonst.

Kom förbi och köp en fika på mysiga Café Utsökt, pyssla tillsammans barn och vuxna, möt likasinnade, ha inspirerande samtal och få nya insikter. Du har också möjlighet att träffa oss i föreningen.
Pride House är öppet onsdag 10 maj och torsdag 11 maj mellan klockan 12-20.

ONSDAG 10 MAJ

Någonting måste gå sönder – men varför?

Varför blir folk så arga när Jared Leto spelar transexuell i Dallas buyers club, men så glada när Saga Becker vinner en guldbagge för sin rollprestation i Någonting måste gå sönder? Hur porträtteras hbtq-personer på vita duken, på scener, i dokumentärer och i reportage? Antalet HBTQI-skildringar har ökat i kulturen, med tv-program som Queer eyeDrag race och Gentleman Jack, men på vilket sätt skildras det och av vilka?
Vi kommer att prata om ”den tok-rolige bögen”, ”den ledsna lesbianen” och ”den ständigt hetrosexuella rasifierade personen” och andra stereotypa figurer i kulturen, men vi kommer också att prata om när allt blir helt rätt.

Alle Eriksson, förläggare och föreläsare, med mångårig erfarenhet av kultur- och HBTQI-frågor.

Tid: kl. 12.00
Plats: Digital föreläsning, visas även på Pride House, Palladium
Mer information: Länk till arrangemanget (Zoom-länk)
Arrangör: Linnéuniversitetet

Pyssel i Pride House

Kom och pyssla med oss i Pride House!
Tillsammans skapar vi fantastiska saker med hjälp av vår fantasi, glitter och regnbågens alla färger. Gör något som ni kan ta med er hem eller kanske använda under lördagens parad. Fri entré.

Tid: kl. 13.00
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Växjö Pride

10 år av förändring – hur tar vi kampen vidare?

Välkommen på ett spännande samtal med inbjudna gäster. Vi kommer att prata om de tio åren som gått, om förändringen som skett, vi gör en spaning på Växjö Prides nutid och framtid. Vad behöver vi för att kunna fortsätta kampen framåt? Hur ser ett Växjö Pride ut om 10 år?
Fri entré.

Tid: kl. 14.00
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Växjö Pride

Tårtkalas i Pride House

Kom och fira våra första 10 år. Vi bjuder på tårta och kaffe! Passa på att träffa styrelsen för Växjö Pride och några av våra engagerade volontärer. Fri entré.

Tid: kl. 15.00-15.45
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Växjö Pride

Danssyndrom dansar för kärleken

Danssyndrom består av människor med olika funktionsvariationer och diagnoser. Individer som mött fördomar och kränkande åsikter från omgivningen och endast velat bli accepterade och älskade för vem hen är.
Via dansen kan de få känna att ingen kan bryta ner dem eller bestämma vad eller hur saker och ting ska vara. Danssyndrom vill beröra som publik och visa att om du älskar att dansa finns det inga hinder i ditt liv. De dansar i Pride House för att visa att alla ska vara stolta över vem den är och att ingen ska behöva dölja sitt rätta jag.

Efter dansuppvisningen hålls ett samtal med flera av medlemmarna i Danssyndrom. Samtalet leds av Oscar Appelgren, journalist på Smålandsposten och VXOnews, och kommer belysa allas lika värde, hur fördomar kan påverka en och att man tillsammans kan övervinna mycket.

”När jag var liten och stod på skolgården och hörde orden som sårade mig så oerhört kändes det inombords att jag är det ensammaste barnet i världen. Att i skolan känna sig annorlunda för min hudfärg och att jag lekte mer med tjejer än pojkar. Varför kunde jag inte bli älskad och omtyckt för den jag är, endast får vara ett barn utan några bekymmer, kunde barnen inte se mitt inre och acceptera mig för den jag är. I min ensamhet började jag att dansa hemma och i dansen fanns inga fel och jag kände mig älskad. Här kunde jag vara vem som helst och utrycka mig, känna något. Dansen gav mig styrka och kraft att möta samhället fördomar och åsikter om mig”, säger Mikael Beermann, manager och skapare av Danssyndrom.
Fri entré.

Tid: kl. 16.00-16.45
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Danssyndrom Studiefrämjandet

Pride in Tbilisi, Istanbul and Växjö

Aslı Ceren Aslan, journalist och aktivist från Istanbul, Turkiet har upplevt Pride-manifestationer i olika länder och ur olika aspekter. På Pride House i Växjö berättar hon om skillnaderna och varför det är viktigt att fortsätta kampen. Ceren är Växjö kommuns fristadsförfattare sedan 2022 och snart publiceras hennes bok om kvinnors situation i Turkiet. Föreläsningen kommer att hållas på engelska. Fri entré.

Tid: kl. 17.00-17.45
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Det fria ordets hus

När jag tar platsen!

När jag tar platsen är ett performance-verk där autentiska ljudupptagningar och samtal möter människan som står på scen. Här i nuet tillsammans med publiken. Vad händer när vi ger makten och platsen till människor med en möjlighet att förändra, skapa eller bara få vara? Vad kan uppstå och hur möter vi varandra? Allt detta undersöker vi när några utvalda HBTQI personer och närstående får i uppgift att just ta platsen. Tillsammans med publiken knyts förhoppningar, minnen och framtidstro samman, vi närmar oss varandra och skapar gemensamma minnen på vår plats. En plats vi tillsammans tar.
Fri entré.

Tid: kl. 18.00
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Andreas Dahl Kultur AB

TORSDAG 11 MAJ

Lunchdisco med Växjö Pride

Kom och dansa med Växjö Pride. För kampen! För glittret! För kärleken! Fri entré.

Tid: kl. 12.00-12.30
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Växjö Pride

Pyssel i Pride House

Kom och pyssla med oss i Pride House!
Tillsammans skapar vi fantastiska saker med hjälp av vår fantasi, glitter och regnbågens alla färger. Gör något som ni kan ta med er hem eller kanske använda under lördagens parad. Fri entré.

Tid: kl. 13.00
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Växjö Pride

Unga hbtqi-personers levnadsvillkor och verktyg för att skapa förändring

2022 släppte MUCF den första stora kartläggningen av unga hbtqi-personers levnadsvillkor i Sverige sedan 2010. Rapporten visar på att det finns skillnader i levnadsvillkor mellan unga hbtqi-personer och unga heterocis-personer på flera viktiga områden, såsom skola, vård och fritid. För att komma till rätta med skillnaderna behöver kunskapen om, och bemötandet av unga hbtqi-personer utvecklas.

MUCF erbjuder en rad olika webutbildningar som riktar sig till yrkesverksamma som möter unga. Du kommer få ta del av några av MUCF:s utbildningar under seminariet. Utbildningspaketet Öppna skolan ger kunskap och verktyg om en öppen, trygg och inkluderande skola. Rätt att veta! är ett stöd för att skapa trygga och inkluderande samtal om ämnen som ibland kan vara svåra att närma sig.

Utbildningspaketet består av fyra webbutbildningar som alla ger dig konkreta verktyg och stöd i hur du kan prata med unga enskilt eller i grupp. Sveriges ungdomspolitiska mål handlar om att unga ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhälls-utvecklingen. Hur säkerställer ni det i din kommun eller arbetsplats? Som hjälp på vägen till att säkra ungas demokratiska och mänskliga rättigheter, har MUCF tagit fram en modell som beskriver ett Rättighetsbaserat ungdomsperspektiv.

Målgrupp: Beslutsfattare på lokal och regional nivå. Skolpersonal och andra yrkesverksamma som möter unga. Fri entré.

Tid: kl. 14.00-14.45
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)

Panelsamtal: Unga hbtqi-personers levnadsvillkor i skolan

Sveriges ungdomspolitiska mål handlar om att unga ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen. Hur säkerställer man det i sin kommun, skola och på sin arbetsplats? Ett samtal mellan Suzana Moćević, uppdragsledare MUCF, Julia Berg, ordförande i utbildningsnämnden, Växjö kommun, Elias Fjellander, förbundsordförande RFSL Ungdom och Victoria Hagberg, rektor Kronobergs skola och Nordic international school.
Moderator: Oscar Appelgren, journalist Smålandsposten och VXOnews. Fri entré.

Tid: kl. 15.00-15.45
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Växjö Pride och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)

Queera boktips

Med hjälp av inbjudna gäster tipsar vi om bra, viktiga och spännande HBTQI böcker att frossa i när Pride är över. Det blir tips för alla åldrar och i alla genrer. Högt och lågt. Stort som smått. Allvarligt och flamsigt.

Tid: kl. 16.00-16.45
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Växjö Pride

Där könsnormer spökar

Där könsnormer spökar är en föreläsning som kommer öppna ögon för hur könsnormer fungerar inom varje människa. Vi kommer ta ett djupdyk ner i hur hjärnan fungerar och hur våra tidiga erfarenheter kan sätta oss på en viss livsbanan – oftast utan att vi ens märker det. Under föreläsningen kommer du att lära dig om hur könsnormer påverkar oss i olika aspekter av våra liv – från arbete till vardag till relationer. Vi kommer att diskutera både de positiva och negativa effekterna av dessa normer och hur de kan påverka oss på sikt. Häng med oss på en spännande resa genom hjärnan och upptäck hur du kan skapa en mer givande och jämställd framtid! Fri entré.

Tid: kl. 17.00-17.45
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Genuscoacherna

IMPRO JAM

Välkomna på Impro Jam! Kom och pröva på att kasta er ut i improvisationsteaterns kittlande landskap under trygg ledning av Teater Stråganoff. Fri entré.

Tid: kl. 18.00-18.45
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Teater Stråganoff

Filmvisning: Magisterlekarna

På St Sebastians Läroverk, där alla är homosexuella män, slår längtan, maktspel och lust i höjden när det årliga Sångtåget närmar sig. På Läroverket, en sorts universitet där alla är bögar, all undervisning relaterar till manlig homosexualitet och allt pulserar av erotik och maktspel arbetar den strike Magistern. Hans hemlige bdsm-relation med den förtrollande Charles kommer till ett abdrupt slut när en inristning på hans dörr frammanar ett traumatiskt minne från det förflutna. Samtidigt har uttagningarna till det årliga Sångtåget uppslukat pojkkvartetten Tim, Fred, Paul och Noak, och tävlingarna och drömmen att få vara i centrum hotar deras vänskap och enhet.
Biljettavgift: 80 kr.

Tid: kl. 19.00
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Folkets Bio Växjö