Torsdag 12 maj

Sagostund, från 4 år

Vi firar Prideveckan med att läsa sagor om kärlek.
Anmälan till aryd.bibliotek@vaxjo.se eller 0470–73 46 77.

Tid: kl. 9.30-10.00
Plats: Åryds bibliotek
Arrangör: Växjö bibliotek


Låna en poly

Vad betyder polyamori och hur funkar det att leva som poly i Växjö?
Under Pride kan du via Sensus låna en poly-person för en pratstund om relationer och normer. Ställ de frågor du funderat på eller be polyn prata fritt.
Läs mer om evenemanget här!

Tid: kl. 13.00-17.00
Plats: Växjö stadsbibliotek, entrén
Arrangör: Sensus studieförbund och Växjö stadsbibliotek


Frihet-Kunskap-Kärlek ska det vara så svårt att respektera i samhället idag?

Hobbyfotografen Peter Svensson har varit volontärfotograf i Växjö Pride. Han visar bilder och berättar om bredden av positiva händelser som en hel festival bidrar med i kampen för HBTQ-personers inkludering i samhället.

Tid: kl. 14.00 och 18.00
Plats: IOGT-NTO Vattentorget
Arrangör: IOGT-NTO Dackeföreningen


HBTQ-kampens historia

Föreläsning och diskussion på Palladium om hbtq-rörelsens historiska kamp. Följ med genom hbtq-kampens historia från Stonewall och längre tillbaka i tiden till nuet, en tid när högern återigen går till offensiv mot hbtq-personer, till exempel genom antitranslagen i Texas eller ”don’t say gay”-lagförslaget i Florida. Dessa lagar är otvetydigt hatbrott och de borgerliga politikerna visar att de om och om igen sviker oss. Hbtq-rörelsen har alltid tvingats att vinna reformer genom kamp. För att kunna kämpa mot alla former av förtryck idag måste vi också förstå kampens historia. För att befria alla hbtq-personer och hela världens folk under kapitalismens förtryck!

Tid: kl. 16.00-18.00
Plats: Palladium
Arrangör: Marxistiska studenter Växjö


Prisma – hbtq bortom stadskärnan

Jag heter Måns Samuelsson och har vuxit upp i en by som heter Kråketorp utanför Lammhult. Då jag vuxit upp långt ute på landet med allergier har jag spenderat den största delen av min barndom inomhus.
Att ha begränsade möjligheter under sommarhalvåret innebar att jag började rita och fundera. Min kreativitet fick frodas på samma sätt som växtligheten med tillhörande pollen utomhus, därför blev skrivande och tecknande vad jag ägnade mig. När jag sedan flyttade hemifrån hade jag kvar min skaparlust, men istället för att vara begränsad av allergier kände jag mig begränsad av homofobi. Därför försöker jag nu i mitt skapande göra upp och motarbeta inskränktheten. Det är nu drivet att motarbeta inskränktheten som driver mitt skapande när jag kreativiteten sinar.
Konstnärliga uttryck har alltid fascinerat mig, det finns något tillåtande som möjliggör ett budskap om normavvikare och annorlunda tankar. Med det sagt så innebär det inte att vem som helst kan ta den platsen eller ta del av budskapet, ur denna iakttagelse föddes idén till Prisma.
Prismas budskap är en bekräftelse av att känslan kring att vara konstig och orättvist behandlad är en alldeles utmärkt analys, du har rätt, du är konstig och det är orättvist, men du är inte ensam.
Med prisma vill jag göra två saker. Jag vill nå ut till hbtq-individer som befinner sig bortom stadskärnornas öppenhet och trygga rum. Jag ska skapa denna mobila utställning av mina egna men också andra unga queera konstnärers verk. Anledningen till att jag vill göra en samlingsutställning är mycket enkel, jag vill tillhandahålla ett rum där även unga queers från småbygden får dela sina tankar i form av konstnärligt uttryck.

Tid: kl. 17.00
Plats: Det fria ordets hus / Växjö konsthall
Arrangör: Det fria ordets hus


Jympa med Friskis & Svettis

Vi kommer köra ett jympapass med Pride-tema.

Tid: kl. 17.30
Plats: Linnéparken
Arrangör: Friskis & Svettis


Inklusiva mässan

Välkommen till en mässa som växte fram i lutherska kyrkan i Costa Rica (ILCO) med fokus på delande och inkludering bland HIV-smittade, HBTQ-personer och andra människor i socialt utanförskap. Välkommen att dela bröd och dela liv!
Präster: Katarina Hedqvist och Julia Jonsson,
Musiker: Sten-Inge Petersson.

Tid: kl. 19.00
Plats: Växjö domkyrka
Arrangör: Svenska kyrkan Växjö