Torsdag 11 maj

Regnbågssagostund

Vi firar Pride genom att läsa sagor på tema kärlek och allas lika värde. Från 4 år. Anmälan via bibliotekets hemsida: bibliotek.vaxjo.se. Fri entré.

Tid: kl. 10.00-10.30
Plats: Åryds bibliotek
Arrangör: Växjö bibliotek

Lunchdisco med Växjö Pride

Kom och dansa med Växjö Pride. För kampen! För glittret! För kärleken! Fri entré.

Tid: kl. 12.00-12.30
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Växjö Pride

Pyssel i Pride House

Kom och pyssla med oss i Pride House!
Tillsammans skapar vi fantastiska saker med hjälp av vår fantasi, glitter och regnbågens alla färger. Gör något som ni kan ta med er hem eller kanske använda under lördagens parad. Fri entré.

Tid: kl. 13.00-19.00
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Växjö Pride


Pins- och klistermärkesverkstad

Gör din röst hörd under Pride. Kom till biblioteket och skapa pins och klistermärken med dina budskap på.
Fri entré

Tid: kl. 13.30-18.30
Plats: Hovshaga bibliotek
Arrangör: Växjö bibliotek


Unga hbtqi-personers levnadsvillkor och verktyg för att skapa förändring

2022 släppte MUCF den första stora kartläggningen av unga hbtqi-personers levnadsvillkor i Sverige sedan 2010. Rapporten visar på att det finns skillnader i levnadsvillkor mellan unga hbtqi-personer och unga heterocis-personer på flera viktiga områden, såsom skola, vård och fritid. För att komma till rätta med skillnaderna behöver kunskapen om, och bemötandet av unga hbtqi-personer utvecklas. MUCF erbjuder en rad olika webutbildningar som riktar sig till yrkesverksamma som möter unga. Du kommer få ta del av några av MUCF:s utbildningar under seminariet. Utbildningspaketet Öppna skolan ger kunskap och verktyg om en öppen, trygg och inkluderande skola. Rätt att veta! är ett stöd för att skapa trygga och inkluderande samtal om ämnen som ibland kan vara svåra att närma sig. Utbildningspaketet består av fyra webbutbildningar som alla ger dig konkreta verktyg och stöd i hur du kan prata med unga enskilt eller i grupp. Sveriges ungdomspolitiska mål handlar om att unga ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhälls-utvecklingen. Hur säkerställer ni det i din kommun eller arbetsplats? Som hjälp på vägen till att säkra ungas demokratiska och mänskliga rättigheter, har MUCF tagit fram en modell som beskriver ett Rättighetsbaserat ungdomsperspektiv.

Målgrupp: Beslutsfattare på lokal och regional nivå. Skolpersonal och andra yrkesverksamma som möter unga. Fri entré.

Tid: kl. 14.00-14.45
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)


Panelsamtal: Unga hbtqi-personers levnadsvillkor i skolan

Sveriges ungdomspolitiska mål handlar om att unga ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen. Hur säkerställer man det i sin kommun, skola och på sin arbetsplats? Ett samtal mellan Suzana Moćević, uppdragsledare MUCF, Julia Berg, ordförande i utbildningsnämnden, Växjö kommun, Elias Fjellander, förbundsordförande RFSL Ungdom och Victoria Hagberg, rektor Kronobergs skola och Nordic international school.
Moderator: Oscar Appelgren, journalist Smålandsposten och VXOnews. Fri entré.

Tid: kl. 15.00-15.45
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Växjö Pride och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)


Queera boktips

Med hjälp av inbjudna gäster tipsar vi om bra, viktiga och spännande HBTQI böcker att frossa i när Pride är över. Det blir tips för alla åldrar och i alla genrer. Högt och lågt. Stort som smått. Allvarligt och flamsigt.

Tid: kl. 16.00-16.45
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Växjö Pride


Där könsnormer spökar
Där könsnormer spökar är en föreläsning som kommer öppna ögon för hur könsnormer fungerar inom varje människa. Vi kommer ta ett djupdyk ner i hur hjärnan fungerar och hur våra tidiga erfarenheter kan sätta oss på en viss livsbanan – oftast utan att vi ens märker det. Under föreläsningen kommer du att lära dig om hur könsnormer påverkar oss i olika aspekter av våra liv – från arbete till vardag till relationer. Vi kommer att diskutera både de positiva och negativa effekterna av dessa normer och hur de kan påverka oss på sikt. Häng med oss på en spännande resa genom hjärnan och upptäck hur du kan skapa en mer givande och jämställd framtid! Fri entré.

Tid: kl. 17.00-17.45
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Genuscoacherna


IMPRO JAM

Välkomna på Impro Jam! Kom och pröva på att kasta er ut i improvisationsteaterns kittlande landskap under trygg ledning av Teater Stråganoff. Fri entré.

Tid: kl. 18.00-18.45
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Teater Stråganoff


Inklusiva mässan

En enkel mässa som föddes i lutherska kyrkan i Costa Rica dit HBTQ-personer, HIV-smittade och andra socialt utsatta människor sökte sig och längtade efter en inkluderande gudstjänstgemenskap. Vi delar tankar kring en bibeltext, sjunger och ber tillsammans och firar nattvard.
Präster: Katarina Hedqvist och Julia Jonsson.
Musiker: Jonas Nilsson.
Fri entré.

Tid: kl. 18.00
Plats: Växjö domkyrka
Mer information: Länk till arrangemanget
Arrangör: Svenska kyrkan Växjö


Föreläsning med Nadim Ghazale

Vision bjuder in dig som medlem till en exklusiv föreläsning med Nadim Ghazale som föreläser om egna erfarenheter från när han kom till Sverige som sjuåring. På grund av krig tvingades han på flykt och kom till Sverige år 1990. Nadim har sedan gjort en integrationsresa in i Sverige där han idag arbetar som polis. Han tog steget ut till en mer uttalat brottsförebyggande tjänst under 2019. Nadim framträder sedan dess offentligt både i sin roll som polis, samhällsdebattör, föreläsare och som omtyckt person.
År 2022 släpptes Nadims självbiografi ’Min väg från flykting till hela Sveriges polis’. Under januari 2023 blev han även prisad som årets talare av en av Sveriges största talarbyråer.
Kvällen startar med avprickning utanför Atriumsalen på Utvandrarnas hus. Därefter är anmälda medlemmar välkomna in att ta plats för en föreläsning som kommer handla om Nadims egna erfarenheter. Han pratar bl a om jämställdhet, utanförskap och fördomar. Föreläsningen kommer även att komma in på ämnen som mångfald, inkludering och integration.  

Evenemanget är avsett för Visions medlemmar och inbjudan med anmälningslänk har skickats ut till de som eventet riktar sig till. Är du Vision-medlem, skicka e-post till din avdelning/klubb, så får du reda på om du är inbjuden och de kan skicka inbjudan vidare till dig.
Går du i tankarna att gå med i Vision och är idag en kollega till en Vision-medlem, så be kollegan skicka e-post till vision@vaxjo.se, så hjälper vi till med att anmäla dig.

Tid: kl. 18.00
Plats: Utvandrarnas hus
Arrangör: Vision Växjö kommunavdelning


Kärlek och sex(ualitet) i Bibelns tid och texter

Föreläsning med Blazenka Scheuer, universitetslektor vid Lunds universitet. Fri entré.

Tid: kl. 19.00
Plats: Sigfridssalen, Domkyrkocentrum
Mer information: Länk till arrangemanget
Arrangör: Svenska kyrkan Växjö


Film: Magisterlekarna

På St Sebastians Läroverk, där alla är homosexuella män, slår längtan, maktspel och lust i höjden när det årliga Sångtåget närmar sig. På Läroverket, en sorts universitet där alla är bögar, all undervisning relaterar till manlig homosexualitet och allt pulserar av erotik och maktspel arbetar den strike Magistern. Hans hemlige bdsm-relation med den förtrollande Charles kommer till ett abdrupt slut när en inristning på hans dörr frammanar ett traumatiskt minne från det förflutna. Samtidigt har uttagningarna till det årliga Sångtåget uppslukat pojkkvartetten Tim, Fred, Paul och Noak, och tävlingarna och drömmen att få vara i centrum hotar deras vänskap och enhet.
Biljettavgift: 80 kr.

Tid: kl. 19.00
Plats: Pride House, Palladium
Arrangör: Folkets Bio Växjö