Tisdag 7 maj

Pride House

Tisdag 7 april och onsdag 8 april slår vi upp portarna till Pride House på Växjö konsthall/Det fria ordets hus. Här möts du av ett program fullsmockat med föreläsningar, samtal, scenkonst och andra upptåg. Queera boktips, speed dating, black out poetry och utfrågning av jämställdhetsminister Paulina Brandberg är bara några exempel.  Det är fri entré och självklart dukar vi fram både kaffe och tilltugg.
Se hela programmet här.

Regnbågssagostund

Vi uppmärksammar alla människors lika värde med en sagostund. Passar för barn 3-5 år. Förskolegrupper anmäler sitt deltagande till biblioteket i förväg.

Tid: kl. 9.30-10.00
Plats: Hovshaga bibliotek
Arrangör: Växjö bibliotek

Pridetält kring sexuell hälsa, preventivmedel och könssjukdomar

Passa på att fråga hur tester för olika sexuellt överförbara infektioner går till och vilka behandlingar som ges vid smitta. Du kan även få stöd och råd om sexuell hälsa och preventivmedel. Till våra mottagningar kan du komma för att testas och få behandling för könssjukdomar som exempelvis klamydia, gonorré, syfilis, herpes och hiv. Du kan också få rådgivning om PrEP. Under dagen finns det möjlighet att komma in på de olika mottagningarna och se hur det ser ut.

Tid: kl. 10.00-16.00
Plats: Dockanhusets innergård, Västra Esplanaden 9
Arrangör: Hud-, Ungdoms- och Sesammottagningen, Region Kronoberg


Hjälp oss dekorera bibliotekets flagga

Hjälp till att dekorera bibliotekets prideflagga. Kanske vill du använda tygpennorna, klistra på paljetter eller kanske ett vackert band?

Tid: kl. 13.00-19.00
Plats: Hovshaga bibliotek
Arrangör: Växjö bibliotek


Regnbågspyssel

Vi firar Pride genom att skapa pyssel på kärleks- och regnbågstema.

Tid: kl. 13.00-18.00
Plats: Tallgårdens bibliotek
Arrangör: Växjö bibliotek


Regnbågssagostund

Vi uppmärksammar alla människors lika värde med en sagostund. Passar för barn 3-5 år. Anmälan till http://bibliotek.vaxjo.se. Vid frågor 0470-414 68.

Tid: kl. 14.00-14.30
Plats: Teleborgs bibliotek
Arrangör: Växjö bibliotek


Låna en poly på Växjö Pride

Välkommen att prata med någon som lever utanför den monogama normen! Under Pride kan du på stadsbiblioteket ”låna” en poly – en flersam och inte monogam person – för en pratstund om relationer och normer. Ställ alla de frågor du funderat på eller be polyn prata fritt! Det finns också ett litet frågekort som du kan använda för att få hjälp att formulera frågor.

Tid: kl. 14.00-17.30
Plats: Växjö stadsbibliotek
Arrangör: Sensus studieförbund, Växjö bibliotek och Polyföreningen


Regnbågspyssel

Vi firar Pride genom att skapa pyssel på kärleks- och regnbågstema.

Tid: kl. 16.00-19.00
Plats: Gemla bibliotek
Arrangör: Växjö bibliotek


Extraöppet för HIV-test med snabbsvar

Hivtest med svar efter 20 minuter! Passa på att ta reda på din status, för din egen och andras hälsa. Gratis, anonymt och drop-in! Du kan även hämta ett gratis egenprovtagningstest för klamydia och gonorré.

Tid: kl. 17.00-18.00
Plats: Kungsgatan 15B
Arrangör: Noaks Ark Småland & Halland


Svenska Amerika Liniens queera hemligheter

Växjö Pride 2024! Sociologen och författaren Arne Nilsson kommer att föreläsa om det queera livet på Amerikabåtarna som tog så många svenskar till USA.

Arne är en känd queerforskare som tidigare uppträtt på Stockholm Pride och andra museer och har även skrivit flera böcker om sina egna erfarenheter som homosexuell man från arbetarklassen. Föreläsningen är baserad på hans bok ”Såna på Amerikabåtarna: de svenska Amerikabåtarna som manliga homomiljöer” och passar perfekt till utställningen ”Det nya landet – drömmen om Amerika” som finns på Utvandrarnas hus.

Efter föreläsningen bjuder Utvandrarnas hus alla besökare på lite bubbel och eftersnack. Då kan man passa på och se hela utställningen ”Det nya landet – drömmen om Amerika” med föremål, bilder och berättelser från den stora emigrationen till USA.

Tid: kl. 18.00-19.00
Plats: Utvandrarnas Hus, Vilhelm Mobergs gata 4
Arrangör: Kulturparken Småland
Mer information: https://www.kulturparkensmaland.se/event/svenska-amerika-liniens-queera-hemligheter/


Pridekväll och föreläsning

Kl 18.00 Mässa i Skogslyckans kyrka.
Kl 19.15 Föreläsning ”Från man till kvinna på 90 minuter” med Ann-Christine Ruuth.

Tid: kl. 18.00 och 19.15
Plats: Skogslyckans församlingshem
Arrangör: Svenska Kyrkan Växjö