Händer hela veckan

Växjö Pride Art Walk
En av fjolårets succéer var Växjö Pride Art Walk. Gensvaret från besökarna var enormt och initiativet gav både möjlighet till friluftsupplevelser och möjligheten att reflektera kring HBTQ-frågor genom konstverken. 

I år bygger vi ut Art Walken både med fler konstnärer och en lite längre runda. Precis som i fjol kommer promenaden börjar och slutar vid VAIS-torpet och banan är snitslad med pride-flaggor. 

Det blir en blandning av digitala och fysiska verk i blandade material och uttryck. De digitala presentationerna samt information om konstverken kommer besökaren kunna ta del av genom att scanna QR-koder längs vägen. Vi rekommenderar därför att du laddat ner lämplig app föra att kunna läsa QR-koder samt tar med dig ett par hörlurar inför din promenad. 

Deltagande konstnärer är Sam Hultin (video/installation), Markus Emilsson (skulptur, spegel), Mia Ångman (keramikskulptur “Snigel”), Anna Nordström (foto/installation), Frida Lundén Mörck (glas) och Anthony Clair Wagner (video, bänk). Arrangörer är Växjö Pride.  

Plats: VAIS-torpet, Fyllerydsskogen
Arrangör: Växjö Pride


Berättelser längs en paradväg
En dokumentär hörlursföreställning som du lyssnar på samtidigt som du har möjlighet att gå Växjö Prides paradväg.

Berättelser längs en paradväg är en dokumentär hörlursföreställning om vår samtid och framtid. Om Växjö och om livet i stort och smått. Den tar upp sorg, glädje, mod och styrka, sårbarhet och kraften som bor inom oss människor.

Du har en digital karta i mobilen som guide och hållpunkter under färden som du kommer se rent fysiskt. I föreställningen får du gå paradvägen med HBTQI personer som brukar gå paraden och samtidigt får du ta del av deras berättelser, vardag, minnen, tankar, längtan och öden.

All information kring föreställningen och hur du går tillväga för att gå den hittar du på vår hemsida: https://www.regionteatern.se/pride/

Plats: Start på Norrtullsparkeringen
Arrangör: Regionteatern


Skokastet: En manifestation och alternativ parad
De senaste åren har tusentals personer valt att manifestera sitt ställningstagande för HBTQ-frågor genom att delta i Växjö Prideparad. I år kommer vi inte kunna gå tillsammans men vi vill ändå synliggöra att vi är många som hade valt att gå om det var möjligt. 

Skokastet är ett alternativ till paraden, en manifestation och installation. Under hela Prideveckan kommer finnas linor uppspända över den stor entrén till Linnéparken. För att visa sitt deltagande uppmanas alla som hade tänkt att gå i paraden att kasta upp sina gamla paradkängor eller andra skor för att bygga en himmelsk paradinstallation. Vi vill bygga ett tak av skor, en himmelsk paradinstallation tillsammans!

Dela gärna ditt skokast i sociala medier, tagga med: #jagskullegå #växjöprideparad2021 #jagtarställning.

Installationen är bemannad en timme varje eftermiddag klockan 16.30-17.30 för den som behöver hjälp med kastandet eller har frågor.

Plats: Linnéparken
Arrangör: Växjö Pride


Prideholken på Palladium
Prideholken på Palladium håller öppet klockan 15-18 måndag-onsdag och fredag samt klockan 12-15 på torsdag och klockan 12-14.15 på lördag. Här kan du shoppa Prideprylar eller hämta ut sådant som du har beställt i Prideshoppen på webben.

Prideholken görs i samarbete med Folkets bio Växjö.

Plats: Palladium, Storgatan 12
Arrangör: Växjö Pride


Växjö Prides skattjakt
Håll utkik efter ledtrådar under veckan och var först med att hitta platsen för skatten för att vinna fina priser!
Ny ledtråd och skatt varje dag måndag till fredag.

Tid & plats: måndag till fredag runtom i Växjö centrum
Arrangör: Växjö Pride


Flaggning på stadsbussar
Vi flaggar hela veckan på lokalbussar i Växjö centrum.

Arrangör: Region Kronoberg


Lilla podden om livet – Pride
Berättelser från 4-5 olika personer som på något sätt har mött utmaningarna utifrån olika normer, t.ex. en HBTQI-person, en person från en annan kultur, några med en eller flera funktionsvariationer. Deras berättelser kommer att ha utgångspunkt i hur de vill bli bemötta, vad som kan göra att de känner sig värdefulla och sedda respektive förminskade eller dåligt bemötta, finns det saker de vill dela med sig utav som kan vara till hjälp för andra. Utifrån det kommer Emma kurator och Emma barnmorska prata om gemensamma nämnare i det de olika personerna berättar.
Podden hittas där poddar finns.

Arrangör: Region Kronoberg


Pridepyramiden i Drottningarnas Dal
är en fiktiv plats där alla kan samlas för gemenskap och fest. En symbol och en plats där alla får vara sig själva och älska vem de vill. En värld i harmoni i frihet, i kunskap, i kärlek.

Plats: Entrén till Café Fontaine, Vattentorget
Arrangör: Lina Sandell Belin i samarbete med Café Fontaine


Café Fontaine
Hela veckan är vårt café är Prideinspirerat med vimplar, flaggor, specialtryckta T-shirts och självklart flaggan hissas.

Plats: Café Fontaine, Vattentorget


Tävla med ABF
Digital tävling med chans att vinna ABF:s prispåse med Pridemugg, pridechoklad och lite annat smått och gott.
Håll utkik efter tävlingen på deras hemsida och sociala medier. https://www.facebook.com/abfsodrasmaland/

Arrangör: ABF Södra Småland


Girlfags & Guydykes – en unik och ifrågasatt identitet
Välkomna på en föreläsning baserad på sexologiskt forskning och en beskrivning av den sexuella minoriteten “Girlfags & Guydykes”. Minoriteten är ifrågasatt inom HBTQ+ och är upplever sig både inkluderade och exkluderade i HBTQ+ och pride-sammanhang. Föreläsningen grundar sig på ett masterarbete i sexologi samt publicerad artikel, de första i sitt ämne. Identitet står som mitt mellan cis och trans och gay och straight på samma gång.

Tid & plats: 12-16 maj, för mer info och anmälan kontakta siri.lindqvist@hotmail.com
Arrangör: Siri Lindqvist, leg. barnmorska och sexolog